Vind het bedrijf dat het beste bij jou past!

Door de bomen het bos zien

Als werkzoekende weet jij als geen ander, er zijn enorm veel vacatures. Het CBS deelde eerder dit jaar zelfs de cijfers dat er tegenover elke 100 werkzoekenden 133 beschikbare vacatures staan. Dat betekent dat de markt er nu heel anders uit ziet dan een paar jaar geleden. Waar jij toen moest knokken voor dat ene begeerde sollicitatiegesprek staan de bedrijven nu te popelen voor beschikbare mensen. 

Maar waar bedrijven toen een kritische keuze moesten maken, valt die verantwoordelijkheid nu bij jou. Want bij welk bedrijf voel jij je nou helemaal op je plek? Waar zit jij helemaal op één lijn met je collega’s? Waar is de werksfeer zo dat jij met meer energie thuiskomt dan je ’s ochtends weg gaat? Lastig he, daarom gaan wij jou helpen met 4 nuttige tips. Zo vind je in no time een werkplek waar jij je thuis voelt.

Tip 1: Verdiep je in de functieomschrijving
Jij hebt een vacature gevonden die je aanspreekt. Want zij zoeken iemand met jouw functie, in jouw woonplaats, goed toch? Maar zo’n functieomschrijving bevat veel meer informatie die jou helpt met het maken van je keuze. Lees de tekst dus eens aandachtig door.

Kijk dus goed naar de inhoud. Kijk of de beschreven taken je interesse wekken en passen bij jouw competenties. Er wordt vaak ook geschreven over technische zaken als werktijden en salaris, check of ook dat binnen jouw verwachtingen valt. Hoewel de meeste dingen te bespreken zijn, is het misschien minder aantrekkelijk om op gesprek te gaan als je weet dat jullie startposities erg ver uit elkaar liggen.

Misschien wordt er ook beschreven hoe de sfeer op de werkvloer is, hoe een bedrijf zich wil presenteren naar de buitenwereld spreekt vaak boekdelen. Wil jij de mogelijkheid om op vrijdagmiddag na werktijd een drankje te drinken met collega’s? Misschien staat er wel in de functieomschrijving dat het vaste prik is bij dat bedrijf! Kijk daarom aandachtig, er staat vaak meer in dan je denkt.

Tip 2: Ken je werkgever
Tegenwoordig staat alles en iedereen online. Jij hebt ongetwijfeld ook meerdere social media platformen. Dat geldt ook voor bedrijven, een online aanwezigheid is tegenwoordig bijna verplicht. En dat betekent dat jij met een beetje speurwerk heel veel over een potentiële werkplek te weten kan komen. 

Misschien staat er wel een foto van het kantoor op hun Instagram, of staat er op LinkedIn wie jouw toekomstige collega’s allemaal gaan worden. Allemaal dingen die een goed sfeerbeeld kunnen geven. Let wel op, mensen op LinkedIn krijgen een melding als je op hun profiel kijkt, al is er niks mis met interesse tonen. Op internet kun jij heel veel vinden als je weet waar je moet kijken, gebruik dat om jouw keuze een stuk gemakkelijker te maken.

Tip 3: Bereid een aantal vragen voor 
Stel je voor, jij hebt onderzoek gaan en besluit dat de vacature, de werkplek en de collega’s jou zo aanstaan dat je besluit op gesprek te gaan. Kan je dan verder ook nog iets doen? Jazeker!

Bereid een aantal vragen voor. Hoewel je via social media en in de functiebeschrijving heel veel kan ontdekken, zijn er vast nog dingen die jij je afvraagt. Tijdens een goed sollicitatiegesprek heb jij ook zeker tijd om vragen te stellen. Bereid daarom een lijstje vragen voor. Naast dat het jouw interesse in het bedrijf toont, krijg jij ook nog eens precies te weten wat je wil weten. Een win-win situatie dus!

Tip 4: Sfeer is alles
Tijdens zo’n sollicitatie kun je, naast vragen stellen, nog iets doen om een goede indruk te krijgen van je potentiële werkgever. En daarvoor hoef je alleen maar goed op te letten! Als het om werk gaat is, net als bij bijna al het andere, de sfeer heel belangrijk. Jij moet je fijn, veilig en op je gemak voelen. En dat is niet iets wat je uit een vacaturetekst of van social media kan halen. Laat je zintuigen daarom hun werk doen. Er zijn heel veel aspecten die daaraan bijdragen. 

Voel jij je thuis in het woordgebruik van je gesprekspartner? Vind jij dat er een fijne sfeer hangt op locatie? Zie jij jezelf wel lopen in de kledingstijl die binnen het bedrijf gewenst is? Is het een plek waar jij jezelf wel aan het werk ziet? Zo zijn er nog veel meer dingen!

Neem dus de tijd om een goede indruk te krijgen van de sfeer en presentatie tijdens jouw bezoek aan je potentiële werkgever. Iedereen moet helemaal op hun gemak zijn op werk!

Vind jij het nog steeds heel lastig en wil je graag meer tips? Wij kunnen altijd verder helpen met het maken van je keuze. Bel, app of mail ons, kijk op onze socials of ga direct naar het vacature aanbod.