ZZP'ers opgelet! 

Vanaf 1 januari 2025 gaat de belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Het gaat dan om ZZP-ers die niet-zelfstandig werk verrichten bij bedrijven. De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) ziet toe of ZZP-ers wel echt zelfstandig zijn en zich niet verschuilen achter schijnzelfstandigheid. 

Wat betekent dit
Als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt kun je dat gewoon blijven doen. Maar dan is het belangrijk dat je dit goed kunt aantonen.
Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer je als ZZP-er feitelijk als werknemer werkt. Dit betekent dat je dezelfde werkzaamheden en verplichtingen hebt als een reguliere werknemer, maar dan zonder de bijbehorende formele arbeidsrelatie. 

Schijnzelfstandigheid kun je herkennen
Er zijn meerdere factoren die kunnen duiden op schijnzelfstandigheid:

  • Gezagsverhouding: De ZZP-er werkt onder dezelfde regels, richtlijnen en procedures als een vaste medewerker rechtstreeks in dienst bij het bedrijf. Wat wijst op een hiërarchische relatie.
  • Inhoud en aard van het werk: De werkzaamheden van de ZZP-er zijn precies hetzelfde als die van de vaste medewerker, zonder duidelijke verschillen in verantwoordelijkheden of werkmethodes. 
  • Gebruik van bedrijfsmiddelen: De ZZP-er maakt gebruik van dezelfde bedrijfsmiddelen als werknemers, denk hierbij aan bedrijfsvoertuigen, gereedschap, bedrijfskleding en materialen.
  • Duur van de samenwerking: Een langdurige en continue samenwerking kan een indicatie zijn dat de ZZP-er structureel werk verricht, vergelijkbaar met dat van een werknemer in dienst.
  • Debiteurenrisico: Als ZZP-er ontvang je je betaling vaak voordat het  bemiddelingsbureau de factuur van de opdrachtgever heeft geïncasseerd. 

Strenge controles
Vanaf 1 januari 2025 gaat de belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid om werknemers en ZZP-ers gelijker te behandelen. Hoewel je er als ZZP-er veel aan doet is het belangrijk om te weten dat frequent samen werken of het dragen van bedrijfskleding al kan wijzen op schijnzelfstandigheid. De belastingdienst zal in 2025 wellicht nog geen "vergrijpboetes" uitdelen, maar ook een waarschuwing wordt niet meer zoals voorheen. Daarbij kunnen er vanaf 2026 met terugwerkende kracht tot 1 janauri 2025 wel boetes en naheffingen volgen.

Gevolgen
Concludeert de belastingdienst dat je ondanks alle inspanning toch een schijnzelfstandige bent, dan heeft dit gevolgen voor jou én het bedrijf waar je werkt. Tot 2026 wordt er nog niet direct met boetes gewerkt (tenzij je kwaadwillend bent), maar daarna zal handhaving volgen. 

De gevolgen voor jou als ZZP-er zijn dan niet mals:

  • Correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen
  • Verliezen van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling en in het geval van een startende ondernemer: de startersaftrek. 

Wil jij graag meer informatie over de wijzigingen voor de ZZP-er met ingang van 1 januari 2025, laat het ons dan weten. Wij informeren je graag en willen ook met jou meekijken naar de mogelijkheden. Kun je nog als ZZP-er blijven werken of is de stap naar loondienst beter. Wil jij alle voordelen van werken in loondienst, lees dan deze blog