Tips voor je eerste werkdag

Gefeliciteerd, het is je gelukt om een nieuwe baan te vinden! Nu kan je je gaan voorbereiden op je eerste werkdag. Dit kan misschien een beetje onwennig voelen, omdat het een nieuwe omgeving is en je hebt andere mensen om je heen. Ook krijg je te maken met een bedrijfscultuur die jij nog niet helemaal kent. Hieronder zetten we een aantal punten, die jou kunnen helpen op je eerste werkdag.

1. Wees op tijd
Klinkt cliché, maar het is echt heel belangrijk. Als je om 8:00 uur begint, zorg ervoor dat je er om 07:45 uur bent. Je kan vóór je eerste werkdag, de weg naar je nieuwe werk ook een keer proefrijden in de spits, zo weet je ongeveer hoe lang je nodig hebt om er te komen.

2. Stel jezelf voor
Je komt allemaal nieuwe gezichten tegen en wellicht onthoud je niet alle namen, maar jouw nieuwe collega’s onthouden jouw naam wel. Wees proactief in het benaderen van anderen om jezelf voor te stellen.

3. Luister en observeer
Het beste wat je tijdens je eerste dag(en) kunt doen is luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Zo kun je leren wat de doelen van je baas en collega’s zijn. Luisteren helpt je bij het krijgen van een helikopterview en het leert je waar je prioriteiten liggen. Dat je veel moet luisteren betekend niet dat je geen vragen kan stellen. Dit is namelijk ook erg belangrijk. Wat moet je precies doen? Waar kan je koffie halen? Hoe laat en hoe lang heb je pauze? Dit zijn allemaal terechte vragen die bij je observatie horen.

4. Trek de juiste kleren aan
Als het goed is heb je tijdens je sollicitatiegesprek een beeld kunnen vormen hoe jouw collega’s gekleed gaan. Vaak kan je hier je outfit op afstemmen. Als magazijnmedewerker hoef je niet in je allerbeste pak te komen alsof je in de Amsterdam-Zuidas gaat werken. Trek iets aan waarin je je zelfverzekerd voelt en wat voldoet aan de richtlijnen van je werkplek.

5. Laat je telefoon liggen
Hiermee zeggen wij niet dat je je mobiel thuis moet laten, maar wel dat je niet te veel met je mobiel bezig bent. Pak je sociale momenten om contact te leggen met mensen. Zonder jezelf niet af met de lunch, door op je mobiel te zitten. Je hoeft niet meteen met iedereen bevriend te worden, maar maak wel connecties.

6. Klaag niet
Pas op met wat je zegt over je vorige baan. Het maakt natuurlijk geen goede indruk als je uitgebreid gaat vertellen hoe vervelend je vorige baas was, dat werkzaamheden saai waren of dat de koffie niet te drinken was. Je komt over als een zeurpiet en het is niet netjes om zo negatief over je vorige werkgever te zijn.

7. Ga mee lunchen
Dit is namelijk het moment dat je meer tijd hebt om elkaar beter te leren kennen. Zo kunnen jullie het over andere dingen hebben dan alleen werk. Het is belangrijk dat je laat zien dat je klaar bent om je nieuwe team te leren kennen. Je broodtrommel kan je dus beter bewaren voor een andere dag.

8. Maak notities
Vaak krijg je op je eerste werkdag heel veel informatie die je moet verwerken. Waarschijnlijk kan je dit niet allemaal onthouden dus is het goed dat je notities maakt. Schrijf de belangrijkste dingen op, zodat je dat terug kan lezen op een ander moment.

9. Oordeel niet te snel over mensen of zaken
Als je buurman niet meteen gedag tegen je zei toen hij binnen kwam lopen, moet je jezelf niet wijs gaan maken dat dit de verkeerde baan voor je is. Je moet iedereen een eerlijke kans geven en een positieve instelling houden. 

10. Op tijd naar huis
Je hoeft je eerste dag echt niet over te werken. Zo’n eerste dag is vaak ontzettend vermoeiend door alle nieuwe indrukken. Kijk om je heen en zie wat anderen doen. Aan het einde van de werkdag kan je overleggen met je leidinggevende of je kunt gaan. Zo ja, ga lekker naar huis en verwerk alle indrukken rustig op jouw manier.

Met deze 10 tips kom jij je eerste werkdag wel goed door! Zin in een nieuwe baan waarbij je gelijk dit allemaal in de praktijk kan gaan toepassen? Neem dan zeker een kijkje tussen onze vacatures

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!