Fabel of feit?

De bedenker van Blue Monday is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen, soms valt Blue Monday ook op de derde maandag van het jaar. Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

De formule van Arnall leverde veel kritiek op, omdat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor is. De Britse krant The Guardian onthulde vervolgens dat het hele verhaal rond de dag bedacht zou zijn door een reisorganisatie. Die zou wetenschappers geld hebben geboden om hun naam aan de theorie te verbinden, zodat het verhaal geloofwaardiger werd.

Buiten de ontkrachting van de formule om zijn er wel een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij je niet op je best voelt op deze maandag. Als verklaringen voor juist deze deprimerende maandag gelden onder meer de lange donkere winter die eraan voorafgegaan is. Maar ook het feit dat elke maandag lastig is voor veel werknemers en dat je je realiseert dat de Kerstvakantie voorbij is. Een verklaring kan ook zijn dat mensen met goede voornemens in de tweede helft van januari merken dat hun grootste idealen om gezonder en beter te leven, zijn mislukt.

Ondanks dat de theorie van de Blue Monday dus niet wetenschappelijk onderbouwd is, zijn er genoeg mensen die met sombere gevoelens kampen. Enkele tips voor mensen die last hebben van somberheid:

  • Beweeg voldoende
  • Zoek de buitenlucht op
  • Plan ontspanningsmomenten in
  • Zoek positieve contacten in je omgeving op

Voel jij je somber omdat je het idee hebt dat niet meer op je plek bent bij je huidige werkgever, of wil je graag weer aan de slag?
Jouw ideale baan niet gevonden? Bel ons, en wij kijken wat wij voor jou kunnen betekenen!

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!