Omscholing

Na een bizarre tijd van een pandemie, is er wel wat verandert op de arbeidsmarkt. Er is in veel beroepsgroepen een krapte ontstaan aan medewerkers. Daarnaast ben jij er misschien juist wel achter gekomen dat je helemaal niet het werk doet waar je echt gelukkig van wordt. Of wil je juist jezelf meer ontwikkelen. Denk dan eens aan omscholing. Hierbij geven we jou hopelijk een zetje in de juiste richting.

Wat de aanleiding is voor omscholing is eigenlijk best belangrijk. Als je vanuit je eigen interesse een ander beroep wilt aanleren, heb je veel motivatie om hierin te slagen. Hierbij een aantal vragen om na te denken wat je precies wilt. 

♦ Is er bepaalde kennis die je zou willen opdoen?
♦ Wil je graag met je handen bezig zijn? Of zit je liever op kantoor?
♦ Werk je graag met mensen?
♦ Wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie?
♦ Welke kennis van je huidige werk wil je gebruiken in een nieuw beroep?
♦ Zijn er eigenschappen van jezelf die je wilt versterken?
♦ Zijn er bepaalde sectoren/beroepen waarin je geïnteresseerd bent?
♦ In welke sector is veel vraag?

De huidige arbeidsmarkt
Op de laatste vraag willen we graag dieper in gaan. Want het is goed om te onderzoeken welk beroep of welke branche aantrekkelijk is op dit moment. Is er bijvoorbeeld wel vraag naar de functie die jij wil?
Volgens de cijfers van het CBS staan er op dit moment een record aantal vacatures open, er zijn op dit moment meer vacatures dan werklozen. Maar niet in elke sector is de vraag even hoog. Het is algemeen bekend dat er een schaarste in de techniek is. Dus als je graag met je handen wil werken, is de keuze in de techniek heel breed. Maar ook in de sectoren zoals het onderwijs of de zorg zijn tekort aan mensen. Met het onderstaande geven we jou een top 10 van veel gevraagde beroepen. 

❶ Timmerlieden
❷ Elektriciens
❸ Loodgieters       
❹ Vrachtwagenchauffeurs
❺ Kwekers/tuinders           
❻ Schilders
❼ Monteurs industriële en landbouwmachines    
❽ Schoonmakers in hotels, kantoren e.d.
❾ Laders en lossers                 
❿ Koks en medewerkers reastaurant Horeca

Niet te vergeten is het allerbelangrijkst om je passie en talent te volgen. Je zult merken wanneer je veel passie en interesse in je vak hebt, het je een stuk makkelijker afgaat. En waar word jij nou gelukkig van? Want iets waar je veel tijd doorbrengt, moet toch ook leuk zijn? Allemaal dingen waar je goed over na moet denken. 

Opleiding
Nadat jij het perfecte beroep gevonden hebt, of jij weet waarin jij jezelf wil ontwikkelen, moet je de keuze voor een opleiding of een cursus maken.
Vanuit Marnic bieden wij in samenwerking met Doorzaam opleidingen, cursussen en leertrajecten aan. Met praktische informatie, vergoedingen en vacatures ondersteunen wij onze uitzendkrachten. Voordeel bij ons is dat we direct aan de slag gaan om jou direct in het werkveld te plaatsen. Veel van onze opdrachtgevers staan open voor leerlingen. Ze willen je graag de praktijk leren en jou opleiden tot een echte vakman/ vrouw. 

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!